Google'ın yeni yapay zekası DNA ve RNA'nın yapı taşlarını araştırıyor

AlphaFold'un önceki sürümleri yalnızca protein yapılarını tahmin ediyordu.

AlphaFold 3 daha da ileri giderek DNA, RNA ve ligand adı verilen daha küçük molekülleri modelleyerek modelin yaşamın yapı taşları üzerinde bilimsel kullanım kapasitesini genişletiyor.

DeepMind, yeni modelin önceki modellere göre tahmin doğruluğunda %50'lik bir iyileşme gösterdiğini söylüyor.


Biyoloji yapay zekayla buluşuyor

DeepMind CEO'su Demis Hassabis gazetecilere verdiği demeçte, “AlphaFold 2, yapısal biyolojide büyük bir atılımdı ve her türden muhteşem araştırmanın yolunu açtı. AlphaFold 3, biyolojiyi anlamak ve modellemek için yapay zekanın kullanılmasında bir atılımdır” dedi. .

AlphaFold 3'ün moleküler yapılardan oluşan bir kütüphanesi vardır.

Araştırmacılar birleştirmek istedikleri moleküllerin bir listesini giriyor, ardından AlphaFold 3 yeni yapının 3 boyutlu modelini oluşturmak için bir difüzyon yöntemi kullanıyor. Difüzyon, Stable Diffusion gibi yapay zeka görüntü oluşturucuları tarafından fotoğrafları birleştirmek için kullanılan yapay zeka sisteminin aynı türüdür.


Google tehditlere karşı önlem alıyor

Google, modeli sorumlu bir şekilde uygulamak için bilim topluluğu ve siyasi liderlerle birlikte çalıştığını söylüyor.

Şirket tarafından yayınlanan bir makale, bazı biyogüvenlik uzmanlarının yapay zeka modellerinin tehdit aktörlerinin önündeki engelleri azaltabileceğine ve onların diğer teknolojilerle birlikte daha bulaşıcı veya zararlı patojenler ve toksinler tasarlayıp üretmelerine olanak verebileceğine inandığını belirtiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir