Fransa Ulusal Meclisi tarafından onaylanan “saç ayrımcılığına” karşı yasa.

TBMM oturumunda tasarı 44 lehte, 2 aleyhte oyla kabul edildi. Fransız haber ajansı AFP, seçimlerde milletvekillerinin çoğunun oy kullanmadığını bildirdi.

Tasarının yasalaşması için Senato'da oylanması gerekiyor. Oylamanın ne zaman yapılacağı henüz belli değil.

Tasarıyı, Fransa'nın denizaşırı bölgelerinden biri olan Antiller'deki Guadeloupe adasını Ulusal Meclis'te temsil eden bağımsız parlamenter Olivier Serva hazırladı.


“Tarihi bir gün”

Serva, Guardian'a “Çok mutluyum. Bugün tarihi bir gün” dedi.

Siyahi milletvekili, “Avrupa merkezli standartları karşılamayan insanlar ayrımcılıkla, stereotiplerle ve önyargıyla karşı karşıya kalıyor” dedi.

Serva, özellikle Fransa'da yaşayan Afrika kökenli kadınların kıvırcık, kabarık saçları nedeniyle iş yerinde ve röportajlarda ayrımcılığa uğradığını savundu.


“Saç stili, rengi, uzunluğu veya dokusu nedeniyle ayrımcılığa uğrayanlar korunacak.”

AFP'ye göre tasarı, “saç stili, rengi, uzunluğu veya dokusu” nedeniyle ayrımcılığa uğrayan kişileri korumayı amaçlıyor.

Serva, tasarının rastalı veya kel saçlı kişilerin yanı sıra sarı ve kızıl saçlı kişileri de kapsadığını söyledi.

Siyahi bir uçuş görevlisi, örgülü saçla çalışmasına izin vermeyen Air France'a dava açtı ve 2022'de verilen kararla 10 yıllık hukuk mücadelesini kazandı.

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en az 23 eyalette çalışanların “saç ayrımcılığı” yaşamasını önlemek için farklı düzenlemeler bulunmaktadır.

Muhafazakar Cumhuriyetçilerden milletvekili Fabien Di Filippo, “Amerikan zihniyetinin Fransa'ya ithal edildiğini” söyleyerek tasarıya karşı olduğunu söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir